Amning af en nyfødt baby på 4600g – er det så anderledes?

Amning, stor baby

Forleden var jeg på et kundebesøg hos Anne Kirstine, som havde vundet et ammebesøg i en konkurrence som Mamawise afholdte i februar. Lidt sjovt, at det var Anne Kirstine som vandt, da hun har deltaget på mit fødselsforberedelse hold i Køge.  Anne Kirstine fødte i fredags en dejlig stor dreng på 4600 g, i badekar ved en planlagt hjemmefødsel.  Og hvordan er det så lige med amningen, når man får en lidt større baby end gennemsnittet? Er det så meget anderledes at amme en nyfødt på 4600 g i forhold til én på 3200 g?

Større baby – mere amning?

Hvis man får en dejlig rund og lidt stor baby, skal man forberede sig på, at barnet sandsynligvis sutter ofte og meget i de første 3-4 dage, indtil at mælken er løbet ordentlig til. Det er dog en misforståelse, at man skal supplere med modermælkserstatning blot fordi barnet vejer over 4 kg. Især på barselsgangen oplever mange, at personalet anbefaler at give barnet modermælkserstatning.  Jeg indrømmer gerne, at jeg har anbefalet og givet det dengang jeg arbejdede på barselsgangen. Det er absolut ikke noget, som jeg er stolt af, men det har en været nødløsning.  Simpelthen fordi, at der har været så travlt på barselsgangen, at jeg ikke haft tid til at give en ordentlig ammevejledning. Og sådan er det desværre på mange barselsgange rundt omkring i Danmark. Det er ren overlevelse – men det er bare ikke okay. Hverken for de nybagte familie eller personalet….  Nå, det var vist lige et sidespring…..

Som nævnt lige før, så kræver det måske lidt hyppigere amninger med en baby med en smule højere vægt. Men ellers gælder det for alle raske nyfødte – lige meget hvad fødselsvægten siger: På 2.- 3. dagen vil barnet sutte meget, fordi nu skal der til at være andet end råmælk, så barnet sutter for at stimulere, så mælken kan løbe til. Og der er ikke så meget at gøre – andet end at hænge i. Amme, amme, amme! Det er dødhårdt, I know, men det bliver lidt nemmere, hvis man sørger for at fortælle sine barselsgæsterne, at de kan komme når amningen er ligesom lidt bedre i gang. Lav en aftale med din mand, at han sørger for madlavning og oprydning og husker at sørge for, at du får nok at drikke og spise.  MEN TRO NU PÅ, AT DU HAR NOK TIL DIT BARN!!!! Det er virkelig de færreste, som ikke har nok råmælk eller modermælk til deres barn. Men det kræver, at du selv tror på det, og din partner tror på – og I sammen holder gejsten oppe, også selvom, at det er sindssygt hårdt. Selvfølgelig kan ens fødselsforløb (meget vestimulerende drop, epidural i mange mange timer, stort blodtab, kejsersnit) have betydning for, hvor stort ens overskud er til at håndtere en meget suttelysten baby. I det tilfælde kan man overveje om modermælkserstatning kan være en lille hjælp, og give mor lidt ro.

Men ellers er det bare amme, amme, amme og drikke rigeligt (2-4 liter) og spis fornuftigt. Og sidst men ikke mindst. Sov, når dit barn sover. Det er totalt klichéagtigt at sige, og du er sikkert allerede blevet rådet til af alle dine veninder, og tænker ja, ja…. Men det passer! Det kræver virkelig mange kræfter at få og holde en mælkeproduktion i gang. Stresser du for meget omkring din amning, så påvirker det også produktionen….

Tålmodighed og ro skal der til for at få amning og baby til at gro.

Jordemoder Sonja

5 Svar
 1. Malou
  Malou says:

  Hvorfor havde jeg ikke hørt om dig for 6-7 måneder da jeg sad med min lille bebs og græd snot over den skide amning.

  Fødte Matti d 3/9. Efter 36 timer med kraftige veer, jordemoder som tog vandet fordi det bare ikke ville gå selv, epidural som blev sprøjtet op 3 gange, vestimulerende fordi jeg ikke åbnede mig og sidst men ikke mindst, akut kejsersnit i fuld narkose, kom vores Matti på 4280g. 1 dage efter gik snittet op og jeg måtte afsted på hospitalet igen. Amningen kørte derudaf de første 5 uger men så ammede jeg ham i ca 40-45 minutter med MAX 1 times mellemrum hele døgnet. Da dette havde stået på i en uge snakkede jeg med hospitalet og blev bedt om at malke ud den næste halve time mens far måtte gå tur med sønnen. På en halv time væltede der 300 ml ud af det ene bryst og jeg var langt fra færdig. Hende på hospitalet sagde at jeg enten skulle malke ud inden hver amning for at han kun fik det fede eller bare hoppe på flaske. Ønsker stadig den dag i dag at jeg havde taget kampen men manglede vejledning, og tænker tit hvorfor min produktion gik så meget amok at han ikke kunne følge ordentligt med. Han fik jo kun det tynde og slukkede tørsten så han var sulten lige efter igen. Suk. Ville ønske bogen havde fortalt mig om dig så jeg havde fået bedre hjælp og vejledning.
  Ville bare lige af med mit øv forløb og sige at kommer der søskende ude i fremtiden så ringer jeg til dig med det samme ?

 2. Louise Poulsen
  Louise Poulsen says:

  Sonja hvor er det dog bare fantastisk med sådan en som dig ?? Vi har brug for flere som dig.

  Jeg er selv første gangs mor og den første af fire søskende som har fuldammet mit barn. (Og stadig her 10,5 senere stadig på ammevognen) Hold nu op hvor er jeg blevet tudet ørene tynde med at jeg ikke kunne mætte mit barn og at jeg ikke ville have nok mælk. At fordi mit barn ikke sov igennem så skulle der mme og vælling til.
  Hvergang jeg besøgte min familie, blev jeg simpelthen så stresset fordi jeg vidste alle spørgsmålene ville komme og jeg kunne mærke det på produktionen med det samme. Hvilke resulterede i en meget ked af det baby.

  Jeg vil tage dit motto med mig videre i livet.

  Tak fordi du tilbyder din hjælp og sætter nogle ord på det at amme.
  Tak fordi du er dig. ❤️

 3. Sonja
  Sonja says:

  Kære Louise,
  Tak for de meget flotte ord❤️ Hold kæft, hvor er du bare sej, at du har hængt i på trods af familiens kommentarer. Jeg ved ikke helt hvorfor ens familie altid kan skabe stress og tvivl omkring den amning. Jeg har selv været der! Men så flot at du stadig ammer???. Kh Sonja

 4. Sonja
  Sonja says:

  Kære Malou,
  Øv for et fødselsforløb. Kan godt forstå, at du bar brug for at komme ud med det. Det er supervigtigt at få talt om det. Men shit hvor er du sej! Sådan et forløb kan i den grad betyde noget for mælketiløbet og mælkeproduktionen. Så det er faktisk ret flot, at du kunne producere så meget. Men ja, nogle gange kan for meget mælk – selvom det lyder fuldstændigt åndssvagt – skabe vanskeligheder ved amningen, hvis man ikke bliver vejledt korrekt i, hvordan barnet få den fede mælk.
  Da din lille Matti blev født, var jeg lige sprunget ud som selvstændig og nok ikke så nem at finde på Google?. Men skulle der blive nogle søskende i fremtiden, så vil jeg glædeligt yde den bedste ammehjælp!
  Kh Sonja

 5. Malou
  Malou says:

  Tusinde tak for svar. Har heldigvis en sund og rask dreng som i dag besluttede sig for at kravle op af trappen hos farmor og farfar. Han er ret hurtig ? vil glædeligt komme til dig hvis der en dag kommer søskende. Jeg har slet ikke lyst til flere efter det her forløb men farmand vil gerne have bare en til. Må se hvordan psyken har det om nogle år ?
  Giver jo bedre mening jeg ikke havde hørt om dig nær du kun lige var blevet selvstændig, men det har jeg heldigvis nu ?
  Rigtig god weekend.
  PS. Så lige en fejl i min kommentar. Snittet gik op efter 10 dage – ikke 1 ?

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.