Cleo den lille sugemalle

Amning af en præmatur baby

Amning af en præmatur baby

Her er en lille solstråle historie om Mette og lille Cleo (ihhh, jeg er vild med det navn). Cleo er en lille præmatur pige, som blev født 7 uger for tidligt. Mette havde placenta prævia, hvilket betyder, at moderkagen dækker livmodermunden. Det giver risiko for blødninger og en vaginal fødsel er ikke mulig.

Udover at Cleo er født for tidligt, vejede hun også meget mindre end hvad man kan forvente af en baby skal veje i uge 33. Men Cleo viste sig fra start af at være en lille fighter. Hun skulle have lidt hjælp til at holde varmen med en varmemadras, men kunne selv trække vejret fra start af. Sej lille tøs, ik?

Når man som Cleo bliver født så tidligt, har man endnu ikke udviklet sutterefleksen, så man får mad med sonde. Sutterefleksen udvikles normalt først omkring uge 34, men det er meget sjældent, at jeg har oplevet, at senpræmature børn mellem 34. – 36. uge vil sutte regelmæssigt. De er stadig meget umodne og vil helst gerne bare sove. De mangler jo ligesom de sidste uger inde i livmoderen. Så da Cleo rundede de 34. uger, og Mette gjorde sig klar til at amme sin pige, forventede Mette ikke for meget. Men lille Cleo havde andre tanker. Haps, så var hun på! Så Mette ammede sin pige samtidig med, at hun blev suppleret op med modermælkserstatning i sonden.

Da jeg møder Mette er Cleo blevet 6½ uge, og Mette har et ønske om, at Cleo kun skal ammes. Mette fortæller, at hun har brugt suttebrik, men at Cleo nu har lært at sutte på brystet direkte. Mette har dog nu fået sår på den ene brystvorte. Mette har således brug for hjælp til at få lagt Cleo rigtig til, så hun ikke får sår på brystvorten, samt at øge hendes mælkeproduktion for at kunne fuldamme Cleo.

Amning af en præmatur baby

Mette med Cleo lige efter hun er født

So what to do?

Cleo er bare en stærk baby, meget lille, men i den grad stærk. Og hun har absolut ingen problemer med at blive lagt til brystet. Hun er en lille sugemalle. Straks hun mærker brystvorten på sine læber, så suger hun vorten ind, og sutter lystigt. Problemet er dog, at hun simpelthen ikke gaber nok op og får svøbt ordentlig om brystet. Det er årsagen til, at Mette har fået et lille sår på venstre brystvorte. Jeg forklarer og viser Mette, hvordan hun ved forsigtigt at trykke Cleos hage lidt ned, kan hjælpe hende med at gabe højere, og derved komme korrekt ind på brystet. Jeg viser og hjælper med at lægge Cleo til i forskellige ammestillinger. Mette har nemlig stort set kun brugt en ammestilling. Først viser jeg Mette tvillingstillingen, og bagefter hvordan hun kan amme Cleo liggende. På den måde slipper Mette for at komme op midt om natten, men kan bare amme Cleo liggende i dobbeltsengen (Du kan læse mere om ammestillinger, og hvorfor det er så vigtig at amme i forskellige stillinger her).

Ammemarathon

Jeg gennemgår sammen med Mette de forskellige muligheder der er for, at hun kan øge sin mælkeproduktion. Da Cleo elsker at ligge ved brystet, foreslog jeg det, som jeg kalder et ammemarathon. Et ammemarathon går ud på, at man hver anden time ammer sin baby i et helt døgn (kun ét døgn) – også om natten. Om natten er det især vigtig, da mælkehormonet prolaktin topper her, og derved øges mælkeproduktionen. Det er ikke til alle, at jeg anbefaler denne løsning, men jeg kunne tydeligt mærke, at både Mette og Cleo var topmotiveret. I takt med, at Mette øgede amningen, anbefalede jeg, at Cleo forsat fik modermælkserstatning efter hvert måltid, men gradvis nedtrappes, ved at formindske mængden – ind til Cleo helt kunne undvære modermælkserstatningen.

Hvordan går det i dag med Cleo?

Den første opdatering fra Mette fik jeg efter en uge, og Cleo havde taget 280 gram på – DET ER SÅ FLOT!!!  Mette gik fra 8 flasker i døgnet til 3, og sidst jeg talte med Mette, tager Cleo stadig flot på og får kun flaske ca. 2 gange i døgnet. Mette mener selv, at Cleo nok ikke har brug for flaskerne mere, men Mette vil gerne lige have den næste vejning med, før hun dropper dem. Det kan jeg sagtens forstå.

Cleo er dog en stædig lille dame, og Mette kæmper til dags dato med at få Cleo til at åbne munden højt nok op, så hun ikke sutter skævt. Men jeg er ret sikker på, i takt med Cleo bliver større og stærkere, så skal hun nok få det lært. De er et ret godt team – de to sammen!

Jordemoder Sonja

1 svar
  1. Maja
    Maja says:

    Dejligt med en solstrålehistorie. Ofte er det negative i fokus, men heldigvis fungerer det for Mette og Cleopigen. Stort skulderklap til Mette for ikke at give op på amningen.

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.