Amning med diabetes – betydningen for dit ammeforløb

Amning med diabets, amning med sukkersyge, sukkesyge og gravid
Amning med diabetes. Er du gravid og har diabetes (type 1, type 2 eller graviditetsbetinget diabetes – GDM) følges du allerede tæt på dit fødested, men ved du, at din diabetes også kan have betydning for dit ammeforløb? Et barn som fødes af en mor med diabetes har større risiko for lavt blodsukker efter fødslen. Derfor er det meget vigtigt, at dit barn får mad inden for den første halve time lige efter fødslen. Den skal lægges til brystet med det samme, så den kan få den vigtige råmælk. Vil dit barn ikke sutte, skal du gøre fødselsjordemoderen opmærksom på, at dit barn skal have mad – i dette tilfælde modermælkserstatning inde for den første halve time. Hud mod hud kontakt er også essentielt, da er med til at stabilisere barnets blodsukker.

Det er påvist, at kvinder som har graviditetsbetinget sukkersyge, halverer risikoen med 50% for at udvikle type 2 diabetes, hvis de ammer. Vil du vide mere, kan du læse mere her.

Mange kvinder som har diabetes vil opleve, at deres barn vil have lavt blodsukker, og skal derfor suppleres med ekstra mad – på de danske fødesteder, vil dette være modermælkserstatning. Al den ekstra mad ved siden af amning, kan desværre godt ødelægge en amning, men med rette støtte kan det lykkes. Udmalkning med brystpumpe er vigtigt, for jo mere ekstra mad dit barn får, jo mindre mælk producerer du.

Andre steder i verden anbefales det, at man begynder at udmalke i graviditeten for at have råmælken klar til barnet, så det ikke skal have al den modermælkserstatning. Det er meget nyt forskning, og det er ikke kommet helt frem til Danmark, men det diskuteres på fødestederne. Ønsker man at udmalke inden fødslen, anbefales det at man begynder i uge 36 frem til fødslen og fryser mælken ned.

Ønsker du at vide mere, kan du google ”antenatal expressing milk expression” eller booke en tid med os, så vi sammen kan lave en plan for dit kommende ammeforløb.