Udmalkning af modermælk i graviditeten

Udmalkning af modermælk i graviditeten

Udmalkning af modermælk i graviditeten

Har du hørt om udmalkning af modermælk før man overhovedet har født? Nyere undersøgelser viser, at udmalkning af modermælk i graviditeten kan have stor gavn for nyfødte som man på forhånd ved, skal suppleres med modermælkserstatning eller som vil have svært ved at sutte. Ved at malke råmælk ud før fødslen, kan man oparbejde et lille lager af råmælken, som kan gives ved behov for supplering i de første dage, således, at modermælkserstatning kan undgås. Endvidere tyder noget på, at mødre, der ved tidligere ammeforløb har haft problemer med lav mælkeproduktion, kan booste deres fremtidige produktion på denne vis. Man kan udmalke med en brystpumpe, men det anbefales at benytte sig af håndudmalkning, når det drejer som om udmalkning før fødslen. I den første tid vil der oftest kun komme få dråber, men efterhånden vil denne mængde stige, og alt kan samles sammen og fryses ned.

Det anbefales at begynde med udmalkningen fra 37+0. Venter man tvillinger kan begynde lidt tidligere.  Hvis du tænker, at det noget som du kunne tænke dig at gøre, så husk altid at konsultere med din jordemoder eller fødselslæge på dit fødested. Du skal dog være forberedt på, at de (jdm+læge) vil være undrende for denne mulighed, men fortæl dem om det.

Babyer, som kan have svært ved at holde deres blodsukre og derved skal have MME (modermælkserstatning) eller babyer som man på forhånd ved, skal have ekstra mad (MME), hvor den kommende mor med fordel kan udmalke i graviditeten:

 • Babyer af mødre med diabetes, type 1, 2 og graviditetsbetinget sukkersyge
 • Babyer med spalte (gumme, læbe eller ganespalte)
 • Down syndroms babyer
 • Babyer med kendte hjertefejl
 • Babyer  som er interuterin væksthæmmet – dvs. vurderes til at blive -22% for lille i forhold til deres fødselsalder
 • Babyer som er tvillinger eller trillinger

Derudover kan følgende kvinder med fordel opstarte udmalkning i graviditeten:

 • Gravide som har hypoplastiske bryster (bryster som sidder meget langt fra hinanden og er aflange – disse kvinder har ofte for lidt kirtel væv)
 • Gravide som er brystreduceret
 • Gravide med PCOS og med højt BMI (kan opleve at have mere fedtvæv i brysterne, og derved opleve mindre mælkeproduktion)

Kvinder som IKKE må udmalke inden fødslen:

 • Kvinder som tidligere har født for tidligt
 • Kvinder med afkortet livmoderhals
 • Kvinder som tager medicin for at bevare graviditeten

Det er meget vigtigt at have en god hygiejne omkring udmalkning. Undersøgelser viser, at de fleste af bakterierne i udmalket mælk stammer fra manglende håndvask. Sørg altid for at vaske hænderne grundigt før du malker ud, og tør gerne brystet af også.

 • For at læse mere om udmalkning i graviditeten, og hvordan du rent praktisk bærer dig ad med det, tryk her
 • For at se et lille videoklip omkring håndudmalkning, tryk her
 • Ønsker du at vide mere om udmalkning i graviditeten, kan du søge på nettet efter  ”antenatal milk expression”

Hvis du ønsker at vide endnu mere om det, kan du google “antenatal expression breastmilk” eller kontakte mig og booke en forberedende ammesamtale.

♥ Jordemoder Sonja

4 Svar
 1. Anne Grethe
  Anne Grethe says:

  Hej Sonja. Jeg har et spørgsmål, som jeg ikke fik stillet på det ammeforberedende kursus i forbindelse med udmalkning før fødslen. Bliver råmælken genproduceret, ligesom den rigtige mælk, eller har man bare den mængde, man nu har?? Altså hvis man malker ud før fødslen, tager man så af det råmælkelager, som man jo også skal bruge umiddelbart efter fødslen, eller bliver der dannet nyt? Tak for et godt kursus og nogle gode artikler! De bedste hilsner fra Anne Grethe

 2. Sonja
  Sonja says:

  Hej Anne Grethe!
  Hyggeligt at du skriver her 🙂 Råmælken produceres hele tiden, så derfor vil dit barn også få råmælk lige efter fødslen. Man ser dog at mælken løber hurtigere til. Husk at tage råmælken med på sygehuset.
  Kh,
  Sonja

 3. Pia Jakobsen
  Pia Jakobsen says:

  Hej Sonja
  Jeg har et spørgsmål 🙂
  Da jeg har meget svær bækkenløsning, vil min JM begynde at “prikke” til mig, når jeg er i uge 37. Kan jeg så med fordel allerede nu begynde at malke ud (er 34+0), eller skal jeg vente til jeg er 37+0?
  Mvh Pia

 4. Sonja
  Sonja says:

  Hej Pia,
  Uge 34+ er lige tidligt nok. Det er okay at begynde i 36+0 men med opmærksomhed for plukkeveer/konraktioner.
  Kh Sonja

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.